اهواز یکی از کلانشهرهایایران است، که در بخش مرکزی شهرستان اهواز قرار دارد و از سال ۱۳۰۳ تا کنون بهعنوان مرکز استان خوزستان شناخته میشود. استان خوزستان واقع در جنوبی غربی ایران در بین مختصات جغرافیایی ́ 32 ̊ 47 طول جغرافیایی (غربی ترین محدوده) تا ́ 39 ̊ 50 طول جغرافیایی و از ́ 57 ̊ 29 عرض جغرافیایی (جنوبی ترین محدوده) تا ́ 00 ̊ 33 عرض جغرافیایی قرار دارد. مساحت این استان 63213 کیلومتر مربع و بطور نسبی 3.9 درصد از کل مساحت کشور است. استان خوزستان از جهت شمال به استان لرستان، و از شمال شرقی به استان چهارمحال و بختیاری، از جنوب شرقی به استانهای کهکیلویه و بویراحمد و بوشهر، و از جنوب به خلیج فارس، از غرب به کشور عراق و از شمال غربی به استان ایلام محدود می گردد. طول مرزی استان خوزستان با کشور عراق 420 کیلومتر و با خیلج فارس 210 کیلومتر است. شهر اهواز (مرکز استان) تقریباً در مرکز جغرافیایی استان واقع شده است و تا تهران 874 کیلومتر فاصله دارد.
در بررسی سوابق تغییرات تفسیمات کشوری که ایران در سال 1285 ش به 4 ایالت آذربایجان، کرمان و بلوچستان، فارس و بنادر و خراسان و سیستان و 12 ولایت استرآباد، مازندارن، گیلان، زنجان، کردستان، لرستان، کرمانشاهان، همدان، اصفهان، یزد، عراق عجم و خوزستان تقسیم شده است. استان خوزستان جزوء ولایات دوازده گانه قرار گرفت و در قانون تقسیمات کشوری مصوب سال 1316 به عنوان استان ششم شامل شهرهای اهواز، خرمشهر، آبادان، دشت میشان، بهبهان، دزفول، بروجرد، خرم آباد و گلپایگان بود. در سال 1362 ش استان خوزستان شامل شهرستانهای آبادان، اندیمشک، اهواز، ایذه، بندر ماهشهر، بهبهان، خرمشهر، دزفول و دشت آزادگان (میشان)، رامهرمز، شادگان، شوشتر و مسجد سلیمان می شد و در حال حاضر طبق آخریت تقسیمات دارای 18 شهرستان، 42 بخش و 119 دهستان می باشد.
جمعیّت شهرستان اهواز طبق سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵ حدود ۱٬۳۰۳٬۰۰۰ نفر میباشد (که با احتساب ۴۰۰هزارنفری حاشیهٔ شهر جمعیت این شهر به بالای ۱٬۷۰۰٬۰۰۰نفر میرسد)، که بهعنوان هفتمین شهر پرجمعیت ایران بهشمار میآید. اهواز در موقعیت جغرافیایی ۳۱ درجه و ۳۰ دقیقه عرض شمالی و ۴۸ درجه و ۶۵ دقیقه طول شرقی، در بخش جلگهای خوزستان و با ارتفاع ۱۲ متر از سطح دریا واقع شدهاست.
شهر اهواز با مساحت ۱۸۶۵۰ هکتار، به عنوان یکی از شهرهای وسیع ایران (پنجمین شهر بزرگ ایران)، محسوب میشود.شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب که بزرگترین تولیدکننده نفت ایران بهشمار میآید، در اهواز مستقر میباشد، همچنین شرکت ملی حفاری ایران که بزرگترین شرکت حفاری کشور محسوب میشود نیز در اهواز متمرکز میباشد. شرکت فولاد خوزستان نیز که از تولیدکنندگان بزرگ فولاد خام کشور است در اهواز قرار دارد. برخی از بزرگترین کارخانههای مادر کشور در این شهر جای دارند. رودخانه کارون پرآبترین رودخانه ایران، با سرچشمه گرفتن از کوههای بختیاری، با ورود به اهواز، این شهر را به دو بخش شرقی و غربی تقسیم میکند.
میدان نفتی اهواز چهارمین میدان بزرگ نفتی ایران است، که در سال ۱۳۳۷ با حفر چاه شماره۶ اهواز کشف گردید. در حال حاضر ظرفیت تولید میدان اهواز بهطور میانگین معادل ۷۵۰ هزار بشکه در روز میباشد. میزان نفت درجای این میدان معادل ۳۷ میلیارد بشکه است.
اولین چاه اکتشافی در میدان نفتی اهواز، در مرداد ۱۲۹۱ تا عمق ۱۱۰۰ متری حفاری شد و در پی اقتصادی نبودن تولید از آن، عملیات اکتشاف متوقف شد. چاه شماره۲ اهواز نخستین چاهی بود، که به سازند آسماری رسید، این چاه تا کلاهک گازی حفاری گردید، اما بار دیگر عملیات حفاری در این میدان متوقف شد. بین سالهای ۱۳۲۸ تا ۱۳۳۶ سه حلقه چاه دیگر نیز در میدان نفتی اهواز حفاری شد. مخزن آسماری میدان نفتی اهواز در سال ۱۳۳۷ با حفر چاه شماره۶ اهواز توسط شرکت سهامی اکتشاف و استخراج نفت، کشف گردید. یک سال بعد، در سال ۱۳۳۸ تولید از میدان نفتی اهواز با میزان ۳۵ هزار بشکه در روز آغاز شد.
تولید از مخزن بنگستان میدان نفتی اهواز در سال ۱۳۵۰ آغاز گردید. حجم ذخیره درجای نفت خام مخزن بنگستان میدان اهواز در حدود ۳۱ میلیارد بشکه برآورد میشود. تاکنون بیش از ۴۶۰ حلقه چاه نفت در میدان اهواز حفاری شدهاست. میدان نفتی اهواز از میدانها تحت مدیریت شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب است، که عملیات تولید از آن توسط شرکت بهرهبرداری نفت و گاز کارون انجام میگیرد. طول این میدان ۶۷ کیلومتر و عرض آن ۶ کیلومتر است، که از شمال با میدان نفتی رامین، از شرق با میدان نفتی مارون، از جنوب با میدان نفتی شادگان و میدان نفتی منصوری و از غرب با میدان نفتی آب تیمور و میدان نفتی سوسنگرد مجاور است.
اهواز کنونی به دلیل وجود دانشگاههای بزرگ و معتبر از لحاظ آموزش عالی در جایگاه بسیار ممتازی در سطح کشور میباشد. یکشنبه ۲ مهرماه سال ۱۳۳۴ دانشگاه گندیشاپورتأسیس شد که چندی بعد به جندیشاپور تغییر نام داد و تا آغاز انقلاب اسلامی به همین نام شناخته میشد. دانشکدهٔ کشاورزی اولین دانشکدهٔ راهاندازیشده در دانشگاه و رشتههای کشاورزی، ادبیات، ریاضی و پزشکی از اولین رشتههای ارائهشده در دانشگاه جندیشاپور میباشد. یکشنبه ۲۵ خرداد ۱۳۳۷ نخستین گروه سی و هشت نفری فارغالتحصیلان دانشکدهٔ کشاورزی دانشگاه جندیشاپور طی مراسمی گواهینامهٔ خود را دریافت داشتند. دانشکدههای مهندسی، الهیات در بدو شروع انقلاب اسلامی و مجتمع دزفول در سال ۱۳۶۶ و مابقی دانشکدهها پیش از انقلاب اسلامی شروع به فعالیت نمودهاند. با توجه به صنعتی بودن ناحیهٔ خوزستان فعالیتهای تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران از اهمیت ویژهای برخوردار است و دهها تألیف و ترجمه و صدها طرح تحقیقاتی حاصل تلاشهای محققین این دانشگاهاست.
هم اینک بیش از ۱۷۰ رشته در ۵۷ گروه آموزشی و ۱۳ دانشکده در حال فعالیت در این دانشگاه میباشند و رشتههای پزشکی نیز به دانشگاه مستقلی تحت نام دانشگاه علوم پزشکی جندیشاپور اهواز تبدیل شدند. هماکنون در اکثر رشتهها دورهٔ لیسانس و فوق لیسانس و در رشتههای کشاورزی، علوم تربیتی و روانشناسی، ریاضی، دامپزشکی، شیمی دورههای دکتری برگزار میشود. دانشگاه شهید چمران دارای فضای آموزشی بسیار وسیع و مناسبی میباشد بهطوریکه در بین دانشگاهها یکی از چهار دانشگاه بزرگ کشور و بزرگترین دانشگاه در جنوب و غرب کشور است.
ریشه نام اهواز :
به عقیده برخی از مورخین نام اهواز در دوران باستان اوکسین بوده است. داریوش کبیر در کتیبه بیستون خوزستان را هوج نام برده است. خوز به معنی نیشکر و خوزستان به زبان ایلامی به معنای شکرستان است. ناصرالدین شاه قاجار برای گسترش تجارت و کشتیرانی بر روی رود کارون در کنار اهواز قدیم بندرگاهی به نام بندر ناصری احداث کرد. در پی احداث این بندر نام اهواز به «ناصریه» تبدیل شد تا اینکه در دوره پهلوی و به تبع سیاست قاجار زدائی رضا شاه نام باستانی «اهواز» احیا شده و جای ناصری را گرفت.
فرهنگ :
آداب و رسوم :
اهواز به دلیل وجود رود پر آب کارون و ویژگی های آب و هوایی محل زندگی اقوام مختلفی همچون فارس و عرب و بختیاری بوده است . در کنار رودخانه های این شهر اقوام دیگری ساکن هستند که به آنان مندایی گفته می شود که آب یکی از ارکان مهم در آیین های مذهبی این قوم محسوب می شود . گرگیعان، دله قهوه، قهوه خوری و بازی محیبس از جمله رسوم خاص و مهم، برای مردم اهواز است.
اقامت در اهواز:
برای اقامت در اهواز گزینه های مختلفی از جمله هتل و اجاره سوئیت و خانه مسافر و حتی اقامتگاه های سنتی و بومگردی دارید. در ادامه به وضعیت اقامتگاه ها و قیمت ها هر کدام از این گزینه ها می پردازیم.
هتل های اهواز :
هتل های اهواز که مکان مناسبی برای اقامت در این شهر محسوب می شوند و دسترسی مناسبی به داخل شهرو سایر مکان های دیدنی اهواز و چشم انداز خوبی به رود زیبای کارون دارند. در واقع بیشتر هتل های اهواز در اطراف رود کارون متمرکز شده اند و شما با اقامت دریکی از هتل های اهواز می توانید به راحتی به رود کارون و جاذبه های اطراف آن نظیر پل سفید ، پل طبیعت و … دسترسی داشته باشید . برای اقامت در هتل های اهواز شما میتوانید با توجه به بودجه و دیگر اولویت هایتان مثل خدمات و دسترسی ، یکی از انها را انتخاب کنید . نمونه ای از هتل های برگزیده اهواز شامل :
هتل پارس : هتل پنج ستاره و لوکس اهواز است که دسترسی بسیار مناسبی به رود کارون و جاذبه های اطراف آن دارد قیمت رزرو اتاق در این هتل از 514 هزار تومان شروع می شود .
هتل نادری : این هتل دسترسی مناسبی به مکان های دیدنی اهواز دارد و امکان رزرو اتاق و سوئیت در این هتل فراهم است و به همین دلیل برای سفرهای خانوادگی مناسب است . قیمت رزرو اناق در هتل نادری از 211 هزار تومان شروع می شود .
هتل ایران : هتلی مناسب برای سفر اقتصادی به اهواز است که هزینه ها و خدمات آن با هم مطابقت دارد . و شما با اقامت در این هتل می توانید متناسب با هزینه ای که میکنید و چندان زیاد هم نیست خدمات قابل قبولی دریافت کنید . قیمت رزرو اتاق در هتل دو ستاره ایران از 191 هزار تومان شروع می شود .
اقامتگاه های سنتی و بومگردی :
با وجود خانه های سنتی و اقامتگاه های متعددی که در اهواز وجود دارد متاسفانه تعداد اقامتگاه های سنتی و بومگردی که پذیرای مهمان باشند در اهواز کم است. با توجه به کم بودن تعداد و حتی سختی نسبی پیدا کردن بومگردی بهتر است بین رزرو هتل در اهواز یا پیدا کردن خانه و سوئیت مبله در اهواز یکی را انتخاب کنید. البته اگر در شهرهای دیگر استان خوزستان اقامت میکنید مثل شوش و ایذه ، شیمبار و … شانس پیدا کردن اقامتگاه های خوبی را خواهید داشت. مثل اقامتگاه سنتی سرابی شوشتر، لامردون گتوند، قلعه سرد ایذه و … .
خانه و سوئیت :
یکی از اتفاقات خوب در گردشگری کشور ما این بوده است که در سالهای اخیر تعداد کسانی که خانه های خود را برای استفاده ی مسافران و گردشگران اجاره می دهند بیشتر شده است. اگرچه قبلا این اتفاق بیشتر محدود به مشهد و ویلاهای شمال بوده است اما امروزه در هر شهر ایران که بخواهید می توانید به راحتی خانه، واحد یا سوئیت برای اجاره پیدا کنید. توسعه ی سایت های رزرو اقامتگاه و خانه مسافر به سبک ایربی ان بی در ایران هم به توسعه بیشتر این موضوع کمک کرده است. اهواز هم از مثل بیشتر شهرهایی که گردشگر و مسافر جذب می کنند از این موضوع مستثنی نیست. شما به راحتی می توانید برای مدت اقامت خود در اهواز یک خانه یا سوئیت اجاره کنید. بدین شکل معمولا هزینه بسیار کمتری متقبل خواهید شد. معمولا برای محل اقامتگاه هم محدودیت کمتری نسبت به هتل دارید. چون هتل های اهواز در همه ی محله های آن نیستند اما خانه ی مبله و سوئیت می توانند در هر محله ای باشند. شما می توانید با هزینه ای بین 200 تا 500 هزار تومن برای هر شب یک آپارتمان تمیز برای اقامت حداقل 4 نفر پیدا کنید. برای اینکه سفر خود به اهواز را بهتر مدیریت و برنامه ریزی کنید بهتر است قبل از رسیدن به اهواز از طریق سایت های رزرو آنلاین خانه و سوئیت واحد اقامتی مد نظر خود را پیدا کرده و اجاره کنید. یکی از مهم ترین فاکتورهایی که باید توجه داشته باشید امتیاز و نظر مسافران قبلی آن واحد اقامتی در اهواز است. معمولا امتیاز و نظری که مسافران قبلی داده اند به خوبی نشان می دهد که می توان چه انتظاری از واحد اقامتی داشت.